Betongpark for arkitekter

NB: Denne Siden er under Construction og tekst er ikke redigert. så beklager dårlig tekst, bedre versjon is coming very soon.

Betongpark utvikler unike generasjonmøteplasser med fokus på funksjonelle, varige, estetiske og inspirerende anlegg for egenorganiserte aktiviteter. Sammen med blant annet arkitekter, miljøet, skolen og ikke minst ungdomsråd.

Med røtter fra Skateboarding, vil vi ha en funksjonell tilnærming til designprosessen, samtidig som vi oppsøker og heier på nye former og uttrykk, slik at hver Betongpark blir unik med lokale tilpasninger. Fra designprosessen til ferdig utført park gjennomføres hver prosess med gjennomgående fokus på bærekraft med mål om effektiv bruk av kortreiste materialer og bygging på stedet.

Anleggene vi skaper med dere, blir den nye hagnouten i nærområdet - der vi skal inspirere til å våge, mestre, skape glede og vennskap på tvers av kjønn, alder og kultur, enten det er på Skateboard, Sparkesykkel, Inline, BMX eller rullestol! Vi snakker om “nærmiljørevolusjon” og skaper møteplasser som er fulle av mennesker. Her finner alle en plass de liker å være, om det er det perfekte hoppet eller den tilbaketrukne drømmebenken.

Livet i en Betongpark

Fra morgen til kveld er det alltid positiv aktivitet i en god BETONGPARK. Dette er en arena som er kulere enn gaming, som er gratis bruke og der man møter kompiser og venninner omkring en spennende og ekstremt inkluderende aktivitet.

Ettersom mange er i BETONGPARKEN i flere timer avgangen, blir det gjerne et energinav i aktivitetsparken eller skolegården der man ut fra denne etablerer gode hangoutsoner for bade tilskuere, forbipasserende, foreldre med matpakka og ungdom. Supplerende aktiviteter som musikk og dans, parkour, graffiti, lek og ballspill- gjør at parkene blir ekstremt godt brukt og blir stedet der man faktisk møter naboer og venner, også som voksne.

Designprosessen

Konsultasjon og kommunikasjon

Betongpark er 100% skater drevet, Målet vårt er å produsere best mulig betongparker til byggherre og brukere. Alle steder ønsker unike skateparker med lokale tilpasninger. For å oppnå det engasjerer vi oss grundig i brukermedvirkning-prosesser for kartlegging av ønsker og rammer i prosjektet, før vår dedikerte designavdeling i London utvikler et forprosjekt. Våre workshops med lokale brukere og skreddersydde designmøter, skaffer verdifull innsikt i prosjektleveransen. Vi har en naturlig dialog med skatere og brukere, slik kun 100% skater ledet firma kan ha.

Gjennom lang erfaring med skateparkbygging og design, bidrar vi med å sette realistiske forventninger og en åpen og ærlig dialog med byggherre og brukere om hva som som faktisk kan oppnås innenfor de rammene.

Konsept design

Under deigfasens oppstart ser vi etter lokale særpreg som kan gjenskapes i aktivitetsparken. Vi mener alle parker bør være unike, slik at vi unngår unike ensformige generiske skateparker som kunne bli plassert hvor som helst. Ved å ta hensyn til beliggenhet, kontekst, støy, og lysforhold, budsjett samt innspill fra brukere og byggherre, forsøker vi å skape den mest egnede skateparken ut fra konteksten.

Materialer og detaljer

For å skape en mer spennende brukeropplevelse benytter vi ulike materialer og teknikker i våre parker. Blant disse disse er det brukt utallige typer betong, metall og naturstien for å forsterke estetikken i parkene, til glede for brukere og forbigående.

Bærekraftig design

Vår strategi i forhold til bærekraftig design baserer seg på en grundig analyse av det eksisterende landskapet, med mål om å minimimre omfanget av terrenginngrep.Vi forsøker å følge det naturlige gitte landskapet og tilstreber selvsagt å unngå utvikling på jomfruelig terreng. Vi går inn med mal om å rådgi byggherre om a velge rehabilitering av allerede utviklede tomter, fremfor inngrep i  naturen  eller dyrkbar mark.

Videre tar vi kontakt med lokale råvareleverandører slik som steinbrudd, sagbruk, og lokale leverandører av betong, for å kartlegge de lokale resursene som finnes ved det bestemte stedet. Dette bidrar bade til lavere utslipp i form av kortreiste materialer, samt en lokal entusiasme for prosjektet utover målgruppen . Erfaringsvis er også tett dialog med lokale grunnentreprenører omkring deres erfaringer med de lokale grunnforhold svært berikende. Målet er å legge grunnarbeidet på et nivå med minst mulig inn og utkjøring av masser.

Innenfor bærekraft mener vi det også er et mål at anleggene vi utvikler skal ha en høy brukerverdi i mange tiår fremover. Derfor har vi et fokus på å skape et design som er utfordrende nok til at brukere faktisk har glede av anlegget gjennom et helt liv som skater. Dette samtidig som terskelen for en nybegynner skal være så lav som mulig for å kunne ha det gøy i parken helt fra først dag på brett eller sparkesykkel. Løsningene som utarbeides baseres på solide varige konstruksjoner der byggherre skal kunne forvente minimalt med vedlikehold.

Belysning

Det er aktivitet i en betongpark store deler av døgnet, året rundt. Barna kommer før skolen starter mens det enda er mørkt, skoler og barnehager er der på dagtid i ukedagen, så så kommer gjerne ungdommen og voksne skatere utpå ettermiddagen og kvelden. Belysning av anleggene er helt essensielt for å holde anleggene brukervennlige og trygge.

Rent funksjonelt kan en liten skygge på feil sted, som for eksempel i hjørnet av en bowl eller bunnen av en bank, forringe brukerens konsentrasjon og dermed føre til skader. Derfor må belysningsplanen følge skateparkdesignet gjennom tett samarbeid mellom lysdesigner og betongpark sine skateparkdesignere.

Skateparker symboliserer gjerne også noe ungdommelig og kreativt. Tendensen om plassering av slike parker sentralt i byrom eller i parker gjør at det gjerne er en villighet til å investere i spennende og ny belysning. Dette heier vi på!

En fin belysningsstrategi mener vi er å legge opp til funksjonell lyssetting innenfor anleggets normale "åpningstid",for så å ga over til noe mer dempet og kreativt som lyssetter spesielle former i parken på en estetisk tiltrekkende måte.

Overvann

En betongpark har gjerne over 1000 m2 med skatebar overflate, som både skal bli tørr, raskest mulig etter regn slik at  det  kan brukes, men også følge de  lokale retningslinjer hva angår håndtering av overvann.

Hele betongparken blir prosjektert slik at det ikke samles noe vann noe sted på overflaten under  normalt  nedbør ved hjelp av fall på 1,5 til 2% mot skateparksluk eller ut av parken. Denne prosjekteringsøvelsen må implementeres i tidligfase,slik at man unngår å måtte ta igjen med mer fall ved enkeltområder, noe som vill forringe skateopplevelsen. Ved stadig flere prosjekter, prosjekteres også anlegget til å bli et eget fordrønynings-anlegg i seg selv. Vi bruker da landskap og elementer på randsonen av parken til å demme opp slik at vannet skal holdes seg i betongparken og struper tilkobling til det kommunale nettet slik at ikke kapasiteten på nettet blir sprengt. Betongparker tar ikke skade av å ligge under vann ved styrtregn og er et moderne alternativ til mer tradisjonelle fordrønynings-anlegg.

Akustik

Ved utvikling av betongparker i tettbygde boligområder,  utføres det gjerne en akustisk beregning av tiltaket i sammenheng med nabovarsel. Gjennom prøver av alle elementer i en betongpark har vi kartlagt de forskjellige kilder til støy, nøyaktig hvor støyen kommer fra og nivå på støy fra de forskjellige typer elementer.

Målsetningen med dette har vært å kunne tilby tilpassede anlegg uansett hvilket situasjon betongparken vil være i og samtidig holde eventuell støyskjerming på et minimum. Gjennom designprosessen kan vi utføre lokal skjerming med skatebare elementer inni parken i stede for vegger rundt eksempelvis. Som en viktig informasjon er rulling på et stål-glattet betongdekke helt lydløst. Hurrarop fra glade barn og ungdom i parken er det som genererer mest lyd. Vi har aldri mottatt klager etter et ferdigstilt prosjekt.

Utførelse

Skatepark bygging

Skateparkbygging er et møysommelig virke, med mal om det perfekte resultatet. Konstruksjonene er organiske, gjerne dobbeltkrumme støpt for frihånd. For å påse at vi møter kvalitetskrav i forhold til konstruksjonteknikk og i forhold til skatefunksjonalitet må hele prosessen fra finjustering av terreng, armering, forskaling, støp og etterbearbeiding av betong utføres av vårt dedikerte mannskap som virkelig har “passion” for faget.

Finjusteringen av terreng følger OK betong for å sikre korrekt overdekning, samtidig som det skal være et solid fundament med minimale bevegelser. Arbeidet utføres med rake og liten vibroplate med millimeterpresisjon.

Forskalingen setter premisser for OK betong. En liten feil i plassering av toppkant forskaling kan medføre at regnvann samler seg på feil sted og deler av betongparken blir ubrukelig før det tørker. All forskaling forankres med spyd i bakken, sa det er viktig å vøre nøyaktig her.

Montering av innstøpingsgods i stål skjer tidlig i prosessen. Coping og rails forankres godt i bakken for å kunne tåle utallige slag.

Armering er svært viktig å gjære korrekt og er den store differansen mellom utførelse av norske betongparker og skateparker internasjonalt. All armering bøyes på stedet og tilpasses de organiske formene som skal støpes. De sveises og bindes på plass- med riktigoverdekning- og med riktig maskevidde.

Støpeprosessen gjøres både med sprøytebetong og normal betong ­ med resepter tilpasset hvert element. Betong til buer, vegger og gulv støpes med tilpassede resepter for å sikre beste resultat. Betongen legges ut og nivelleres i riktig høyde for glattprosessen startes. Her benyttes egenproduserte verktøy gjennom fire fem prosesser, frem til betongen har herdet og er glatt og fin.

«Blends», som er organiske områder mellom fastere elementer, støpes for frihånd og krever ekspertkunnskap om skateboardets bevegelser samt lang erfaring med betong. Alle kanter styrkes ved å fase dem i en radie.

Etter støp påføres membranherder, det skjæres rissanviser og fuges med elastisk fugemasse. Alt av metall lakkes i ønsket farge. Det er viktig å forsøke å minimere antallet sagfuger slik at parken oppleves så sømløs som mulig når man ruller i den.

Bærekraftig bygging

Betongpark bygger parker for fremtidige generasjoner og har et ansvar for at hvert byggeprosjekt har en sa liten negativ miljøpåvirkning som mulig. Mange bekker små kan gi store gode resultater i sum - bade økonomisk og miljømessig. Bestillinger av materialer planlegges nøye og brorparten av leveranse skjer fra lokale leverandører av kortreiste materialer der målet er å få fulle biler, null retur og minimalt med avfall. Eksempelvis benyttes kun norskprodusert granitt. Betongbilene kjøres så fulle som mulig med miljøbetong produsert ved nærmeste blandeverk. Betongen, som gjerne er det mest synlige materiale ved vare parker består av vann, stein og sand produsert lokalt. Sementen som reduseres betraktelig med flyveaske produseres nå mer og mer miljøvennlig. Grunnarbeidet skal også utføres effektivt der gjenbruk av lokale masser og minimal med utskifting av er fokus.

Ettersom vare plass-støpte skateparker er så solid bygget er det ytterst sjeldent at det faktisk er behov for masseutskifting i storskala. Etter over hundre bygde parker har vi fortsatt til gode å erfare strukturelle skader grunnet telehiv som foringer brukeropplevelsen.

Vare byggeplasser består nå i all hovedsak av elektriske håndverktøy. For store maskiner som enda ikke har blitt elektriske brukes fosilfritt drivstoff. Reisevirksomheten i forbindelse med både planlegging, utførelse og oppfølging har vært den store kjepphesten for Betongpark. Lokalt, ved byggeprosjekter bor mannskapet i gangavstand fra byggeplass. frakt av utstyr mellom byggeplasser skjer sa ofte som mulig via jernbane. I tett samarbeid med Hecatex og ATEA / Microsoft, utvikler vi fremtidens styringssystem for Betongpark og er på god vei inn i et effektivt digitalt miljø som fører til vesentlige reduksjoner i vårt klima fotavtrykk. Gjennom effektive videokonferanseløsninger og nye kommunikasjonslinjer mellom byggeplass, hovedkontor og byggherre har reisevirksomhet falt dramatisk.

Systemene sikrer tettere og riktigere oppfølging på bestillinger, produksjon og transport der bade byggherre, mannskap på byggeplass og eksterne aktører vii kunne følge alle ledd i produksjonen.  Dette har bidratt til et vesentlig lavere totalutslipp ved våre leveranser.

100% made by skateboarders

Betongparker utføres av spesialiserte og kvalitetsbevisste håndverkere med en lidenskap for feinschmecker betongarbeid, skapt for norske forhold.

Ettersom hjulene til skateboards både er harde og små, ligger det mye stolthet i en presis utførelse som vil gi en skateopplevelse helt utenom det vanlige. Alle skatere vet når de er i en park bygget av oss. Parkene skal bygges solid, samtidige som de skal ha spennende og utradisjonelle former.

Alt fra planlegging av grunnarbeid, programmering av maskinstyring, finjustering av terreng, forskaling, armering, støp og stålarbeider utføres internt hos Betongpark og skal gi bade byggherre og de fremtidige skaterne en trygghet over at sluttproduktet vi leverer fra oss vil være i verdensklasse rent funksjonelt og byggteknisk.

Byggecrewene består av lidenskapelige skatere og bmxere som har en inngående forståelse og “passion” for skatepark bygging.

Dårlig konstruksjon

Tegn en god skatepark - det er smart

“Certified pieceof shit" er et velkjent skateboard begrep som handler om parker som blir bygget uten nok eller noe kompetanse på design eller bygging. Dette gjelder også prefabrikkerte element parker. Generiske prefabrikkerte elementparker fases heldigvis ut med godt designet betongparker. Skatepark Design og bygging er som nesten alt annet-en ekspertise der man må ha en god forståelse av faget for at sluttproduktet skal bli bra. Hundrevis av barn og unge skal bruke den neste parken som er på tegnebrettet.

- derfor må den designes og bygges av noen med inngående forforståelse av oppdraget, og alle de tusen detaljene som skal på plass.

Den nye skolegården

Samtlige elever i skolealder bruker enten sykkel, sparkesykkel (hovedvekt) eller skateboard - både i fritiden, men også som transportmiddel til og fra skole og hjem. En stadig større andel av betongparker som bygges i Norge er plassert i skolegarder som en del av nye flotte skolelandskap. Formspråket i parkene vi utvikler ved slike prosjekter er gjerne ekstra organiske, hvilket både inspirerer nybegynnere, men også er designet for a tilpasse nye bruksmønstre og sikkerhet.

Erfaringene fra rektorer over hele landet er entydige og svært positive. I tillegg til at dette er nye helter i skolegården, er bruken av anleggene over all forventning. De er fulle av barn i aktivitet, utenfor komforsonen, men fortsatt skadefrie. Dette skaper igjen grunnlag for god undervisning etter friminuttene.

I betongparken har alle ballen, man må lære å vente på tur om det er en liten park, eller så kan man kjøre samtidig og prøve nye triks i fellesskap. I tett samarbeid med Landskapsarkitekt blir anleggene en integrert del av landskapsplanen. I tett samarbeid med rektor og elever, utvikler vi betongparken for dem. Det å ha en betongpark i skolegården betyr også mye positiv aktivitet utenom skoletiden - der skolegården blir den nye lokale møteplassen for nærmiljøet. Betongpark designer og bygger, i tillegg til rene betongparker, pumptracks, parkourparker og moderne lekeområder som fungerer, sammen med landskapsarkitekter over hele landet

Den sosiale møteplassen

Samtlige elever i skolealder bruker enten sykkel, sparkesykkel (hovedvekt) eller skateboard - både i fritiden, men også som transportmiddel til og fra skole og hjem. En stadig større andel av betongparker som bygges i Norge er plassert i skolegarder som en del av nye flotte skolelandskap. Formspråket i parkene vi utvikler ved slike prosjekter er gjerne ekstra organiske, hvilket både inspirerer nybegynnere, men også er designet for a tilpasse nye bruksmønstre og sikkerhet.

Erfaringene fra rektorer over hele landet er entydige og svært positive. I tillegg til at dette er nye helter i skolegården, er bruken av anleggene over all forventning. De er fulle av barn i aktivitet, utenfor komforsonen, men fortsatt skadefrie. Dette skaper igjen grunnlag for god undervisning etter friminuttene.

I betongparken har alle ballen, man må lære å vente på tur om det er en liten park, eller så kan man kjøre samtidig og prøve nye triks i fellesskap. I tett samarbeid med Landskapsarkitekt blir anleggene en integrert del av landskapsplanen. I tett samarbeid med rektor og elever, utvikler vi betongparken for dem. Det å ha en betongpark i skolegården betyr også mye positiv aktivitet utenom skoletiden - der skolegården blir den nye lokale møteplassen for nærmiljøet. Betongpark designer og bygger, i tillegg til rene betongparker, pumptracks, parkourparker og moderne lekeområder som fungerer, sammen med landskapsarkitekter over hele landet

Vil du ha hjelp til å designe en aktivitetspark?

Våre designere og landskaparkitekter hjelper deg med å tegne den perfekte parken for ditt prosjekt. Kontakt oss i dag så hjelper vi deg! Vi kan bistå i hele prosessen fra planlegging, hjelpe til å finne midler og finansiering og selve byggingen av parken.

Kontakt oss i dag

post@betongpark.no
+47 917 04 727

Filipstadveien 5
0250 Oslo